Povijest kluba

TENISKI KLUB “PONIKVE” OD OSNUTKA DO DANAS

 

Teniski klub Ponikve nalazi se u zapadnom dijelu Zagreba, naselju Gajnice na Aleji Bologne između Vrapča i Podsuseda. Od trga Bana Jelačića udaljen je oko 8 km.

Tenis se igra na 8 zemljanih igrališta od kojih su 5 na otvorenom sa rasvjetom a zimi pod balonima, a 3 su u čvrsto konstruiranoj dvorani kroz cijelu godinu.

Uz klubske prostorije gdje se okupljaju članovi nalaze se svlačionice sa sanitarnim čvorom, ostakljena terasa i vanjska terasa. U sklopu dvorane uz svlačionice nalazi se prostori za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, sauna, masaža i mali trim kabinet sa stručnim osobljem. Da bi se priskrbila sva ova infrastruktura bilo je potrebno skoro 30 godina pa ćemo Vam u slijedećih nekoliko redaka izdvojiti neke važnije momente u povijesti i razvitku Teniskog kluba Ponikve.

 

1978. - početak

 

Napravljeno tenisko igralište od betona te se počinje igrati tenis na sadašnjem mjestu u okviru Sportskog društva Ponikve.

 

1979. - osnivačka skupština

 

18. lipnja 1979. održava se osnivačka Skupština kluba na kojoj su bili članovi inicijativnog odbora: Radovan Cernjak, Joško Caktaš, Ivan Filipčić, Mladen Strineka, Nikola Sever, Božidar Palko, Nenad Zednik, Željko Sviben, Branko Šimeg, Božena Uremović, Vesna Herceg, Ivica Vukmanić, Zvonimir Fernežir, Damas Antunović, Marija Antunović. Predsjednik IO postao je Mladen Strineka, Tajnik- Nikola Sever, a blagajnica je postala Vesna Herceg.

 

1980. - prvi planovi o proširenju

 

Još se igra samo na betonskom terenu, planovi o gradnji zemljanog terena se ne ostvaruju. 9. svibnja 1980. klub se registrira u Zagrebačkom i Hrvatskom teniskom savezu i počinje se natjecati u zagrebačkoj teniskoj ligi. Zbog slabe aktivnosti bira se novi Izvršni odbor i predsjednik postaje Nenad Zednik, tajnik-Radovan Cernnjak a blagajnica Vlasta Augustinović. Seniorska momčad osvaja zadnje mjesto u Zagrebačkoj ligi a pojedinci nastupaju bez značajnijih rezultata. Prvi prvak kluba postaje Željko Sviben.

 

1981. - počinje se graditi zemljani teren

 

Počinje se graditi zemljani teren ali se ne završava do kraja godine. Za predsjednika umjesto Nenada Zednika izabran Mladen Vilfan sve ostalo ostaje po starom uz stalna prepucavanja između Savjeta objekta sportskog društva Ponikve i Teniskog kluba Ponikve i to uglavnom oko financiranja i najma terena te održavanja istih. Seniorska momčad nastupa u Zagrebačkoj ligi u sastavu: Zdenko Crvić, Miljenko Knez, Antun Pathu, Zdravko Gredelj, Ivan Milinković i Nenad Zednik te osvaja zadnje mjesto. Prvenstvo kluba: 1. Miljenko Knez 2. Zdenko Crvić.

 

1982. - dovršava se zemljani teren

 

Umjesto Radovana Cernjaka tajničke poslove preuzima Ante Barić a predsjednik i blagajnik produžavaju mandat i u ovoj godini. Dovršava se zemljani teren i povećava se broj članova tako da ih sada ima ukupno 95. Seniori predzadnji, ostvarena prva momčadska pobjeda protiv Pivovare od 3:2. Prvenstva kluba: Seniori: 1. Zdenko Crvić 2. Miljenko Knez 3. Antun Pathu, Seniorke: 1. Ivančica Turk 2. Božena Uremović.

 

1983. - službena registracija kluba

 

Nastaje prekretnica. Za predsjednika je izabran Ante Barić a za tajnika prvo Slavko Paić kojega uskoro zamjenjuje Radoslav Buljan, a u upravni odbor su ušli novi mladi ljudi i priprema se gradnja trećeg terena uz košarkaško igralište, koji je i dovršen. 1. travnja klub se registrira kao pravna osoba i otvara svoj žiro račun. Od 200 članova više od polovice su djeca. Teniske škole vodi i organizira Ivan Milinković. Seniori u 2. Hrvatskoj ligi osvojili predzadnje mjesto, 1. pobjeda i 5 poraza. Prvenstva kluba: Seniori: 1. Miljenko Knez 2. Zdenko Crvić 3.Zdravko Gredelj. Seniorke: 1. Ivančica Turk 2. Vesna Zednik 3. Vesna Bulljan.

 

1984. - gradi se teniski zid

 

Predsjednik postaje Boro Vukoja uz ostali nepromjenjeni sastav UO. Ukupno je 164 članovaa od čega 50 seniora i 11 seniorki a ostalo su omladina i djeca. Glavno težište se stavlja na rad sa djecom i na sportske rezultate kluba pa klub na rang listi uspješnosti među 50 klubova u hrvatskoj zauzima 13 mjesto što je najveći sportski uspjeh do sada. Treninge i teniske škole su vodili: Josip Matanović, Boro Vukoja, Miroslav Komerički, Bojan Fiščur, Ivan Milinković i Damir Tomašković.Ekipno Prvenstvo Hrvatske igralo se po kup sistemu u kojemu smo odmah ispali. Prvenstvo Kluba: Seniori: 1. Zdenko Crvić 2. Miroslav komerički 3. Zdravko Gredelj. Seniorke: 1. Ljiljana Barić 2. Suzana Ožanić 3. Vesna Zednik.

 

1985. - prvi uspjesi veterana

 

I dalje prepucavanja na relaciji Savjet objekta - teniski klub zbog najma terena i dugova prema Sportskom društvu. Predsjednik postaje Nenad Zednik, tajnik Jovica Despotović a blagajnik Tomislav Ožanić. Seniorska momčad je odigrala samo 1 utakmicu i izgubila od Podsuseda sa 5:4. Momčad mlađih Veterana osvaja 2. mjesto na prvenstvu Zagreba a nastupila je u sastavu: Josip Matanović, Zdenko Crvić, Miro Komerički i Ante Barić. Prvenstvo kluba: Seniori: 1. Boro Vukoja 2. Josip Matanović 3. Zdenko Crvić. Seniorke: 1. Suzana Ožanić 2. Vesna Zednik 3. Ljiljana Barić.

 

1986. - dovršava se teniski zid

 

Dovršava se teniski zid, predsjednik postaje Mladen Ogrizek uz ostale nepromijenjene funkcije i sastav UO.

 

1987, 1988. - ulazak u I Hrvatsku ligu

 

Predsjednik postaje Radovan Cernjak a tajnik ponovo Radoslav Buljan i te godine seniori osvajaju 1. mjesto u regionalnoj ligi i u kvalifikacijama sa Makarskom ulaze u I Hrvatsku ligu.

 

1989, 1990. - grade se 2 nova terena

 

Predsjednik postaje Ivan Ćaleta a tajnik ostaje isti. Kraj postojećih terena gradi se još 2 terena, jedan betonski i jedan zemljani a na betonske terene se dodaje kolor set tako da se bolje igra i ljepše izgleda. To je odigralo presudnu ulogu u daljem razvoju kluba jer se na 5 terena već mogao organizirati ozbiljan sportski rad i istovremeno zadovoljiti i apetite rekreacije jer je u to vrijeme sve veća zainteresiranost za igranje tenisa. Sastav uprave ostaje isti radi se na reguliranju odnosa sa sportskim društvom i savjetom objekta a momčad se natječe u I Hrvatskoj ligi koja je u to vrijeme u bivšoj Jugoslaviji imala status III savezne lige.

 

1991. - približava se rat

 

Predsjednik postaje Boro Vukoja, a tajnik Tajana Pištelek, blagajnik Dražen Cvetko i uz njih su u UO Josip Matanović, Radoslav Buljan, Zdravko Brzak, Željko Hrestak, Mladen Ogrizek i Suzana Kovač. Približava se rat. Uzbune po Zagrebu. Za domara je angažiran Ivan Krivalj i montirana je drvena baraka koju smo dobili od Montinga. Sa savjetom objekta je postignut dogovor da klubovi koji koriste terene, njima i upravljaju te da ne moraju plaćati nikome nikakvu najamninu što je bitan pomak u rasčišćavanju odnosa u samom sportskom društvu te među klubovima. Seniori su u I Hrvatskoj ligi osvojili 3. mjesto uz omjer 5 pobjeda i 1 poraz, a nastupili su u sastavu: Josip Matanović, Dinko Pištelek, Dražen Cvetko, Davor Zednik, Domagoj Buljan, Andrija Lesnika, Rene Krmpotić te kapetan momčadi Boro Vukoja. Josip Matanović je osvojio nekoliko veteranskih turnira i te je visoko plasiran na veteranskoj rang listi. Prvenstvo kluba: Seniori: 1. J. Matanović 2. B. Vukoja 3. D. Buljan. Seniorke: 1. LJ. Barić 2. V. Buljan 3. I Buljan.

 

1992. - sponzorstvo s “Elektrodom”

 

Vodstvo kluba - isto. Sponzorstvo s elektodom kao važan korak u daljnjem razvoju. Sportska aktivnost: Klub je ukupno na 6. mjestu u Zagrebačkom teniskom savezu među 33 kluba što je još jedan pomak naprijed u sportskoj kvaliteti. U samostalnoj Hrvatskoj državi raspoređeni smu u jedinstvenu II Hrvatsku ligu sa 10 klubova gdje smo zauzeli 5. mjesto u sastavu od prošle godine. Momčad mlađih veterana osvaja 1. mjesto u Hrvatskoj u sastavu: J. Matanović, B. Vukoja, M. Kubović, I. Meniga, M. Komerički i Z. Tonković. Ekipa juniora do 18 god zauzima 7. mjesto u Hrvatskoj u sastavu: Andrija Lesnika, Buljan Domagoj, Saša Augustić, Hrvoje Kranjčec, Pernar, Ivan Novosel, i Damir Brzak. Dječaci i djevojčice do 14 godina: na prvenstvu hrvatske imali smo 2 ekipe od kojih je jedna bila 4. a druga je podijelila 5.-8. mjesto. Prvenstva kluba : Seniori : 1. D. Pištelek 2. J. Matanović 3. D. Cvetko.

 

1993. - Usvojen novi statut.

 

Uprava kluba: Predsjednik - B. Vukoja, Tajnik-R. Buljan, blagajnik-D. Cvetko, UO- Matanović, Ogrizek, Pištelek, Hrestak, Kranjčec, Bausovac, Komerički, M. Kukulić. Članarine i članstvo: seniori - 35 članova, omladina i studenti - 15 članova i djeca 25 članova. Sportska aktivnost: Seniori: II Hrvatska liga 5. mjesto. Mlađi veterani 2.mjesto. Prvenstvo kluba: Seniori 1. S. Augustić, 2. B. Vukoja, 3. Matanović. Seniorke: 1. Iva Buljan 2. V. Buljan 3. S. Babić. Stručna komisija i teniske škole, predsjednik: D. Cvetko. Klubske prostorije: Konačno je uređena i privedena svrsi baraka nabavljena još prošle godine. U toj akciji pomogla nam je firma Elektroda koja je uredila prostor i postavila nadstrešnicu ispred terase. Angažiran je Domar Pavao Kovačević na uređenju terena i održavanju klubskih prostora.

 

1994. - postavlja se prvi balon

 

Za domara se angažira Ivan Milinković naš dugogodišnji član. Sklapa se ugovor o postavljanju balona na terene 3 i 4 sa Firmom Gem-set-match. Sklapa se ugovor o suradnji sa firmom Milinković d.o.o. i Ivanom Milinkovićem o proširenju klubskih prostorija izgradnji sanitarnog čvora sa svlačionicama i postavljanju rasvjete na terene 2, 3, 4, 5 . Članarine, broj članova i ostala klubska i športska aktivnost ostali su na istom nivou kao i prošle godine.

 

1995. - konačno svlačionice, sanitarni čvor, rasvjeta, novi balon

 

Nakon Izborne godišnje skupštine četverogodišnji mandat su dobili slijedeći članovi kluba: Predsjednik: Boro Vukoja, Tajnik: Radoslav Buljan, Blagajnik: Dražen Cvetko i članovi UO: Bausovac, Hrestak,Kranjčec, Komerički, Kukulić, Pištelek, Matanović, Ogrizek. Članarine, broj članova i ostala klubska i športska aktivnost ostali su na istom nivou kao i prošle godine. Postavlljena rasvjeta na terene 2-4, postavljen novi balon na terene 2 i 3, izgrađen sanitarni čvor, klubska prostorija i svlačionice.

 

1996. - svih 5 terena zemljani

 

Uprava ostaje ista. Uklonjen je asfalt sa terena 4 i 5 i postavljen leš, po zimi je na njih stavljen još jedan balon, klub je dobio nove mogućnosti za zimski trening. Predana zamolba za gradnju dvorane na betonskom nogometnom terenu i čeka se odgovor poglavarstva. Članovi još uvijek igraju pod istim uvjetima kao i prošlih godina, a kao rezultat boljih uvjeta za sportski rad i trening javljaju se i bolji rezultati. Muška seniorska momčad zauzela 3. mjesto u II Hrvatskoj ligi. Juniori do 18 god. zauzeli 5. mjesto na momčadskom prvenstvu Hrvatske.

 

1997. - plasman u I Hrvatsku ligu

 

Održane 2 godišnje skupštine na kojima je izabran Upravni i Nadzorni odbor i na kojima je usklađen Statut i ostali akti sa novim Zakonima. Izabrani su: Predsjednik: Boro Vukoja, Tajnik: Radoslav Buljan, Blagajnik: Dražen Cvetko i članovi UO: Bausovac, Hrestak,Kranjčec, Delić, Kukulić, Čekić, Matanović, Ogrizek. Nadzorni odbor: V. Buljan, N. Bausovac i M. Premec. Nogometaši ponovo pokazuju interes za betonski teren i Klub prema Gradskom poglavarstvu šalje novi prijedlog o gradnji dvorane uz sadašnji teren br1. Čekamo odgovor. Muška momčad osvaja 1. mjesto u II Hrvatskoj ligi i plasman u I hrvatsku ligu u slijedećoj godini. Juniori do 18 godina ponavljaju plasman iz prošle godine na 5. mjesto u Hrvatskoj.

 

1998. - gradnja još 2 terena, sad ih je 7

 

Uprava je ostala ista. “Zaključkom” Gradskog odbora za šport i obrazovanje dobili smo suglasnost da pokraj terena br. 1 izgradimo još 2 terena i to sve poslije natkrijemo i pretvorimo u dvoranu. Sukladno tome sklopljen je Anex ugovora sa tvrtkom Milinković d.o.o. i do početka lige tereni su bili gotovi i na njima je igrano ligaško natjecanje. Momčad je nažalost ispala iz I lige. Broj terena je povećan na sedam, poboljšani su uvjeti za igranje i trening i kao rezultat toga došli su i bolji rezultati. Mlađi veterani su osvojili 1. mjesto na prvenstvu Hrvatke, Juniori do 18 god. su 6. a naši članovi u svim konkurencijama osvajaju pojedinačne turnire i visoke pozicije na Hrvatskim rang listama.

 

1999. - dvorana početak gradnje

 

Dobivena je lokacijska dozvola za gradnju dvorane. I dvorana i popratne svlačionice su napravljene te puštene u pogon. Klub ima tijekom cijele godine 7 terena na raspolaganju za trening i igranje tenisa, a rezultati toga su: Organizirani klubski trening tijekom cijele godine pod vodstvom Igora Gavranovića. Seniorska momčad se vraća u I ligu. Juniori do 18 god osvajaju 4. mjesto u Hrvatskoj. Veterani 45+ osvajaju 1. mjesto u Hrvatskoj. Mnogi naši članovi osvajaju pojedinačne turnire a imamo i 3 prvaka Hrvatske. Organiziramo 4 turnira iz kalendara HTS-a.

 

2000. - dovršena dvorana i svlačionice uz nju.

 

Uprava ista. Uvjeti rada bolji. Seniori osvajaju 4. mjesto u Hrvatskoj I ligi - najveći uspjeh u povijesti kluba. Konačno dobivamo i dobru generaciju 10 godišnjaka poniklih iz naših teniskih škola Veterani 45+ osvajaju 1. mjesto u Hrvatskoj i 9. mjesto u Evropi.Organiziramo i dalje 5 turnira iz kalendara HTS-a. Održavaju se i rekreacijski turniri od kojih je najpopularniji “Božićni turnir” koji se igra tjedan dana uoči božića već 4. godinu zaredom.

 

2001. - 3. po kvaliteti u ZTS-u

 

Izborna godina, Sastav Uprave: Predsjednik: Boro Vukoja, Tajnik: Radoslav Buljan, Blagajnik: Dražen Cvetko i članovi UO: Blažun, Petrinić, Delić, Kukulić, Matanović, Ogrizek. Nadzorni odbor: V. Buljan, L. Milinković, T. Ožanić Dovršena dvorana i uz nju otvorena fizikalna terapija, sportska masaža, sauna. Obnovljen i uređen zid te ograde oko njega u organizaciji novog člana UO I. Blažuna. Na terene 6 i 7 postavljen novi balon. Zatvorena i ostakljena terasa ispred klubskih prostorija. Zbog dobrih uvjeta za rad u klub dolazi sve više dobrih igrača: Igor Šarić, Goran Orešić - bivši Davis-cup igrači, Nika Ožegović 1. u Evropi do 16. god. Uz sve ostale naše igrače od kojih treba izdvojiti Marka Vukelića koji je 1. na seniorskoj rang listi i finalista prvenstva Hrvatske. Dječaci do 11 godina osvajaju ekipno prvenstvo ZTS-a a djevojčice su u tom natjecanju 2. Vetrenai 45+ osvajaju 3. put zaredom prvenstvo Hrvatske i 6. mjesto u Evropi. Organiziramo turnire iz kalendara HTS-a te rekreativna prvenstva kluba. Zbog svih tih aktivnosti i uspjeha proglašeni smo za 3. klub udružen u ZTS među 50 klubova, ispred nas su samo Mladost i HTK Zagreb.

 

2002. - dižemo kvalitetu

 

Nakon što je infrastruktura skoro kompletno dovršena, ostalo je još samo dotjerivanje, možemo se u potpunosti posvetiti odgoju i treningu s mladim igračima i igračicama te postizanju što boljih sportskih uspjeha. Izrađene klubske web stranice.

 

2003. - zapaženi momčadski rezultati kluba

 

Nastavljeno uređivanje kluba i klubskog okruženja. Prva seniorska momčad kluba zaustavljena je u polu-završnici prvenstva Hrvatske, što znači da dijeli treće i četvrto mjesto u državi. Druga se seniorska momčad plasirala rang više, u drugu tenisku ligu Hrvatske. Momčad do 14 god. (u kojoj igraju i djevojčice i dječaci) osvojila je treće mjesto na državnom prvenstvu.

 

2004. - klub osvaja momčadsko prvenstvo Države za seniore!

 

Osim momčadi seniora, prvaci Hrvatske su i veterani u kategorijama +35 g. i +45 g., dok je momčad do 14 g. druga. Druga seniorska momčad ostaje u Drugoj teniskoj ligi. Ove godine zauvijek smo se oprostili od našeg istaknutog člana Josipa Matanovića.

 

2006. - klub ponovno osvaja momčadsko prvenstvo Države za seniore!

 

U sastavu momčadi nalaze se Vide Konjevod, Luka Kukulić, Goran Belošević, Marko Vukelić, Roko Karanušić, Gorka Fraile, Vilim Višak, Tomislav Hadžić te Željko Krajan i Igor Šarić, kasnije izbornik i pomoćni trener Davis Cup reprezentacije u trenutku osvajanja posljednjeg Davis Cupa starog formata 2018. godine u Francuskoj.

 

2013. - klub dobiva priznanje ZTS-a

TK Ponikve najsupješniji je klub Zagrebačkog teniskog saveza.

 

2014. - gradi se novi teren

Klub se sada sastoji od 8 terena, 3 su u dvorani, natkriveni tijekom cijele godine. Tijekom ljetne sezone 5 terena je na otvorenom, a tijekom zimske su svi natkriveni.

2008., 2009., 2010. i 2014. - seniorska momčad TK Ponikve osvaja naslov prvaka države!

 

2015. najuspješniji klub Hrvatske!

Momčad TK Ponikve do 14 godina osvaja državno prvenstvo u Čakovcu, a iste godine klubu je uručeno priznanje Hrvatskog teniskog saveza za najuspješniji klub Hrvatske. Članica kluba Noa Krznarić 2015. je također dobila priznanje Hrvatskog teniskog saveza za najbolju kadetkinju/juniorku povodom osvojenog prvenstva Eddie Herr i finala Orange Bowla do 12 godina, a naš član Fran Mitrović postaje prvak Hrvatske u konkurenciji do 12 godina.

Ove godine nažalost zauvijek nas je napustio naš predsjednik, dr. med. Boro Vukoja. Otad se u klubu svake godine organizira memorijalno dvoransko državno prvenstvo Hrvatske Unije Tenisača "Memorijal Boro Vukoja".

Za novog predsjednika izabran je Ivan Čalić.

 

2016. uspjeh seniorki

Ženska seniorska momčad TK Ponikve na terenima TK Franjo Punčec u Čakovcu postaju viceprvakinje Hrvatske!

 

2018. velika postignuća naših tenisača

Noa Krznarić osvojila je dvoransko Prvenstvo Hrvatske u konkurenciji seniorki, a Antonio Voljavec osvojio je dvoransko i otvoreno Prvenstvo Hrvatske u konkurenciji do 12 godina. Tea Faber i Ana Savić postale su prvakinje države u seniorskoj konkurenciji parova. Antonio Voljavec također je izborio polufinale najpoznatijeg svjetskog turnira za mlađe kategorije, Orange Bowla na Floridi. Iste godine u Londonu je potpisao ugovor s Lacoste-om.